Frequently Asked Question

Το mailbox size το οποίο αναφέρεται στο "Monitoring :: E-Mail Service :: Mailbox Server :: User Mailbox Size" δε φαίνεται να συμφωνεί με το πραγματικό μέγεθος όπως εμφανίζεται στον IMAP client.
Last Updated 6 years ago

Υπάρχουν κάποιες παράμετροι της λειτουργίας του mail server, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν αναφερόμαστε στο mailbox size ενός χρήστη και στο συνολικό μέγεθος των mailboxes. Αυτά είναι τα παρακάτω:

1) Ο mail server έχει τη δυνατότητα delayed delete, με την οποία τα μηνύματα και τα mailboxes τα οποία διαγράφει ένας χρήστης, δε διαγράφονται άμεσα, αλλά παραμένουν στο server για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
2) Τα emails τα οποία απευθύνονται σε πολλούς χρήστες του συστήματος, αντί να αποθηκεύεται ένα αντίγραφο του email στο mailbox του κάθε χρήστη, το email αποθηκεύεται μία φορά μόνο και όλα τα αντίγραφα είναι απλά αναφορές στο ίδιο αρχείο. Αυτό υλοποιείται με τη χρήση hard links στο filesystem για εξοικονόμηση χώρου.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, το report το οποίο εμφανίζεται στη σελίδα "Monitoring :: E-Mail Service :: Mailbox Server :: User Mailbox Size" εμφανίζει το συνολικό μέγεθος του mailbox του κάθε χρήστη στο δίσκο. Αυτό περιλαμβάνει και emails τα οποία μπορεί ο χρήστης να τα έχει σβήσει, αλλά λόγω του delayed delete αυτά παραμένουν στο δίσκο. Επίσης περιλαμβάνονται και κάποια επιπλέον αρχεία (index files) τα οποία είναι εσωτερικά του mail server και το μέγεθός τους εξαρτάται από τον αριθμό των emails στο κάθε mailbox. Σ'αυτή την περίπτωση το γεγονός ότι κάποια emails που περιέχονται στο mailbox του χρήστη μπορεί να υπάρχουν σαν hard links και σε κάποιον άλλο χρήστη δε λαμβάνεται υπόψη.

Όσον αφορά το συνολικό μέγεθος το οποίο αναφέρεται στο τέλος του παραπάνω report, υπολογίζεται με βάση τα παραπάνω μεγέθη και αποτελεί το άθροισμα όλων των mailboxes ξεχωριστά. Δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό συνολικό χώρο που καταλαμβάνουν στο δίσκο, καθώς λόγω του deduplication που γίνεται από το mail server, αυτός θα είναι μικρότερος.

Τα παραπάνω έχουν και την εξής συνέπεια: Αν το mailbox ενός χρήστη διαγραφεί τελείως (διαγραφεί σε πρώτη φάση και στη συνέχεια διαγραφεί και από το recycle bin), το μέγεθος του δίσκου το οποίο θα απελευθερωθεί θα είναι στην πραγματικότητα μικρότερο από το μέγεθος του mailbox, καθώς θα περιλαμβάνει πιθανότατα και κάποιο ποσοστό emails τα οποία είναι hard links (emails τα οποία υπάρχουν και σε άλλα mailboxes)

Please Wait!

Please wait... it will take a second!